Věra Talandová o živé stravě a sounáležitosti s Přírodou
Rozhovor s Věrou Talandovou pro blog na webu společnosti Lifefood Czech Republic s.r.o.
www.lifefood.cz/clanek/items/vera-talandova-o-raw-food-i-dil-je-ziva-strava-pro-kazdeho.html
Věra Talandová o raw food, I. díl: Je živá strava pro každého?
02.03.2015 12:53
Je obdivuhodně vitální, veselá a svá. Dlouholetá vitariánka, která nemá ráda slovo vitarián, protože zavání škatulkou. Zahradnice a autorka již čtvrté kuchařky o raw food s názvem Živá strava - Mé nejlepší recepty.
„Stejná volba složení stravy, která tolik přispívá k prevenci nemocí – dá vám největší vitalitu, nejsilnější imunitní systém a největší předpokládanou délku života – je táž, která působí nejmenší újmu na životním prostředí, chrání naše cenné přírodní zdroje a je nejsoucitnější vůči ostatním bytostem."
S citátem Johna Robbinse se zcela ztotožňuje. Jak se dočteme, živá strava je pro ni víc než dietetický systém. Je to způsob bytí. Věra Talandová.
Jak dlouho jste vitariánkou a jak jste se dostala k živé stravě?
Nepoužívám označení, že jsem vitariánka. Nerada se začleňuji do nějakých skupin a dostávám nálepku. Jsem člověk stravující se přirozenou syrovou stravou. Na této přirozené stravě jsem víc jak 8 let. Některé roky jsem se takto stravovala na 100 %. V současnosti si občas dám i vařenou polévku, či napařenou nebo dušenou zeleninu k talíři syrové zeleniny. K živé stravě jsem našla cestu, když jsem se rozhodla vyřešit svoje závažné zdravotní problémy. Dostaly se ke mně nějaké informace. Tehdy jich v češtině bylo málo a tak jsem byla spíš takový samouk. Tím pádem u mě docházelo k postupnému vývoji, který po letech zkušeností směřuje ke zjednodušování. Snažím se jíst hodně jídel bez složitých kombinací. Ovoce spíš jako mono stravu. Zeleninu jím naopak ve více kombinacích, snažím se, aby nechyběly zelené listy.
Čtenáře určitě bude zajímat, zda suplementujete nějaké důležité látky?
Jestli chápu to slovo správně, je to něco jako doplňovat. Zmíním například často diskutovaný vitamín B 12. V počátcích, kdy jsem si občas nebyla jistá, jsem ho jednou užívala. Pak jsem četla nějaký výzkum českého vědce, který se vitamíny v těle zabýval. A tam psal, že současné tabulky toho, kolik čeho by měl člověk v těle mít, vycházejí z výzkumu průměrně nemocných lidí stravujících se běžnou stravou. Pro člověka zdravého, živícího se syrovou stravou, nemusí tyto tabulky být směrodatné a správné. Tak jsem se tím přestala trápit. Před pár lety jsem byla na krevním rozboru a bylo vše v pořádku.
Je živá strava pro každého? Včetně vážně nemocných, těhotných, kojících matek a dětí?
Vzpomenu příběh svojí mámy, která se na tento druh stravy dala v době, kdy byla velmi vážně nemocná. Tato změna stravy a životního stylu jí prodloužila o několik let život a vzhledem k okolnostem i v celkem únosné formě.
Určitě bych nezačínala s razantní změnou stravy v době těhotenství. Vyplavování toxinů do krve, případné další projevy detoxikace by u nastávající maminky mohly být nebezpečné, zbytečně ji i dítě zatížit. Jíst dostatek ovoce a zeleniny je v pořádku, ale s nějakou větší změnou bych počkala až po období kojení. U dětí zvyklých na běžnou stravu bych též postupovala postupně. I proto, aby si na syrové chutě zvykly.
Co se týká dětí, mám kamarádku, která syna živila syrovou stravou hned od narození. Nyní je mu 6 let a už od pohledu vypadá jako reklama na zdravé dítě. Na rozdíl od svých vrstevníků, kteří neustále prodělávají „běžné“ dětské nemoci, nebývá nemocný. Mimořádně má slabší průběh nějaké rýmy. V závislosti na tom, co tělo potřebuje zrovna vyloučit.
Co byste odpověděla rodičům na otázku, zda jejich dítěti nebude chybět B12?
Myslím, že je důležité, že je dítě zdravé, vitální, není věčně nemocné jako ostatní děti. To by měla být odpověď. Pokud mají rodiče strach a pochybnosti, mohou dítěti nechat udělat krevní rozbor.
Na co by si lidé při přechodu na raw food měli dát pozor, jaké jsou časté chyby?
Můžu vycházet jen z vlastních zkušeností. Protože jsem před lety potřebovala zdravotní problémy řešit urgentně, přešla jsem na syrovou stravu dosti razantně. A zvládnout vedle zdravotních problémů mnohdy silné projevy detoxikace (které jsou ovšem individuální), nebylo snadné. Takže pokud má člověk možnost a šanci zařazovat více ovoce a zeleniny v přirozeném stavu postupně, je to pro tělo přijatelnější varianta. Mladý, zdravý člověk může pocítit jen mírné projevy čištění. Starší člověk, který chce řešit problémy v hodině 12, už to tak jednoduché nemá. V dobách mých silných detoxikačních projevů bylo navíc o tomto stravování minimum informací, hlavně o projevech detoxikace. Později jsem si přečetla o různých projevech detoxikace v knize Robert S. Morse – Zázračná detoxikace. A to mě uklidnilo. Nedá se říci, že by rychlý přechod na syrovou stravu byla nějaká zásadní chyba. Pokud to ale není nezbytně nutné, přimlouvala bych se za postupné zařazování většího podílu syrové stravy.
Mezi možné chyby bych zařadila nevhodné kombinace. Jako, že někdo ráno sní něco s tuky (ořechy) a poté si dá třeba meloun. Během dopoledne, kdy je tělo ve vylučovací fázi, je nejvhodnější jíst co nejlépe stravitelné potraviny jako ovoce. A až se skončí s ovocem, přejít na zeleninu, kde nějaké tuky být mohou (semínka, oříšky – nejlépe naklíčené).
Znám lidi, kteří jedí ovoce celý den, a večer sní mísu různé zeleniny, plus zelené listy. Já už kolem druhé – třetí hodiny potřebuji něco hutnějšího (na ovoce přestávám mít chuť). Jako například kaši z naklíčené pohanky, nebo syrovou zeleninovou polévku třeba i s klíčky nebo nějakou semínkovou plackou. A večer velký zeleninový salát.
Ale i toto vše je individuální. Ostatní mohou mít jiné zkušenosti, zmiňuji se o těch našich. A dnes na základě svých zkušeností, i zkušeností ostatních, kteří se živí syrovou stravou a zároveň se dostali do určitého duchovního nadhledu, tak mohu jednoznačně říct, že velkou chybou je přijímání potravin, které nejsou energeticky čisté. Platí to u všech druhů stravování. Ale u syrové stravy často lidé nakupují všelijaké speciální potraviny, které nejsou energeticky čisté. Sama jsem tyto potraviny na začátku používala, ale postupně jsem od jejich konzumace upustila.
Jsou některé potraviny, které by se neměly jíst syrové?
O některé potravině jsem to četla, jako například o houbách. Ale mně třeba syrové žampiony chutnají a nepůsobí žádné problémy. Nejím je tedy moc často, ale občas si je dám k zelenině. Také jsem četla o zelených fazolkových luscích, že nejsou vhodné syrové. Pár keříků na zahradě mám a někdy si 1-2 fazolky do zeleninového salátu nakrájím.
Častou námitkou proti živé stravě je její finanční náročnost. Jak se na tuto otázku díváte vy?
Zatím jsem si nedala práci s tím, že bych to propočítala a srovnala. Navíc jsme vždy měli zahradu a tak se snažíme si některé ovoce a zeleninu pěstovat. Taky hodně záleží na tom, jaké si kdo potraviny kupuje. I tady je široká škála cen. Když občas nakoupíme supermarketu a máme plný koš ovoce a zeleniny, čočku na klíčení, nějaká semínka a vedle nás stojí někdo s plným košem pečiva, těstovin, masa, salámů, sýrů, konzerv, piva, či jiného alkoholu, tak součty za nákup jsou srovnatelné. Často je náš nákup levnější.
Určité srovnání mám ze zkušeností své mámy. Měla ten nejnižší důchod a dost počítala. Cenově jí běžná strava a pak ta syrová vycházely podobně.
Zelenina je plná pesticidů a na bio nemám, je další častá námitka proti raw food. Bio versus ovoce ze supermarketu. Co byste poradila lidem, kteří nemají možnost si vlastní ovoce a zeleninu vypěstovat? Je nebio ovozel opravdu bezcenný?
Je to velmi rozšířený mýtus. Každou chvíli nás někdo straší tím, že ovoce a zelenina jsou plné chemických hnojiv, pesticidů, …, tudíž nejsou vhodné k dlouhodobější konzumaci. Je otázkou, proč si takto ničíme vlastní potravu. Je to samozřejmě kvůli vyšším výnosům a ještě vyšším ziskům. Ocituji odstavec z knihy Harvey Diamond: Tvé srdce a tvá planeta, kde o této problematice píše autor v širší souvislosti a tím celá skutečnost vyznívá úplně jinak:
„Mnoho lidí si dnes již plně uvědomuje škodlivost pesticidů a dalších chemických látek v potravě. Většina z nás má však za to, že nejvíce těchto jedů se nachází v ovoci a zelenině. Tato domněnka je však stejně mylná jako představa, že Slunce bylo vyrobeno z ledu.
Ze všech toxických chemických reziduí zjištěných v potravě pocházelo pouze 10 % z ovoce, zeleniny a zrnin. Přes 90 % pochází z živočišných produktů. Zvířatům z velkochovů se tyto škodlivé cizorodé látky, kterými je „ošetřováno“ jejich krmivo, ukládají v tkáních po celý život a vy je pak jíte spolu s masem.
Mnoho lidí, kteří se účastnili mých seminářů o zdravé výživě, mě bombardovalo ustrašenými dotazy, jak je to vlastně se všemi těmi pesticidy v ovoci a zelenině. Nikdy nikdo se nezeptal na pesticidy ve vejcích, drůbežím mase, rybách, hovězím, vepřovém nebo v mlékárenských výrobcích. Pozoruhodné!
Živočišné produkty obsahují devětkrát tolik pesticidů a vypadá to, že to nikomu nevadí. Zabývat se otázkou pesticidů v rostlinné stravě a klidně se přitom krmit masem je totéž, jako stěžovat si, že jste šlápli do louže, zatímco se vás chystá utopit obrovská přílivová vlna.
Je samozřejmě optimální, pokud si člověk může vypěstovat ovoce a zeleninu sám. Ne každý tuto možnost má. Z hlediska hmotného posouzení problematiky se zdá, že je důležité nakupovat bio potraviny, nakupovat ve speciálních obchodech tzv. zdravé potraviny. Z hmotného pohledu tyto bio potraviny o něco čistější jsou. A pokud člověk nic víc než hmotný pohled neřeší, snaží se, aby tyto potraviny zařazoval do svého jídelníčku.
Pokud chce tyto biopotraviny posoudit i z jemně hmotného pohledu, z toho duchovního, dostává se k trochu jiným informacím. Obzvláště, pokud se dostane do nadhledu, na světelný vzestup. Tady už postupně zjišťuje, že o tyto speciální obchody, o biopotraviny mají docela zájem temné systémy. Zatímco běžných potravin a běžných obchodů si tolik nevšímají. Tak se stane, že tyto hmotně čistější potraviny nachytají určitou míru temné energie.
Nejméně ohrožené potraviny jsou ty, které neprocházejí zpracováním. Pokud se člověk dostane na světelný vzestup, je pro něj zásadní konzumovat potraviny s čistými pravotočivými světelnými energiemi. Jsou důležité jak pro udržení světelného vzestupu, tak pro zdraví organismu víc, než hmotně o něco čistější, ale s temnými energiemi. A neplatí to jen u lidí na světelném vzestupu. U každého člověka jde o udržení co největší čistoty kompletní bytosti.
Z toho vyplývá, že je zatím bezpečnější nakupovat zeleninu, ovoce, oříšky a semínka v obyčejných supermarketech a obchodech.
Vydala jste novou krásnou knihu Živá strava plnou báječných receptů, v pořadí již čtvrtou. Kde berete inspiraci?
Jsem tvůrčí člověk. Vnímám inspirace všeho druhu. Tvořím si svůj domov, svou zahradu, občas pro radost něco z keramiky, sem tam si něco nakreslím. U receptů je to tak: utrhnu si na záhonu mladou cukýnu, tymián, kousek rozmarýnu a další bylinky a už si říkám, že bude k večeři cukýna na provensálský způsob. Některé recepty mě napadnou, když si vyskládám zeleninu na kuchyňskou linku. V každé knize mám i recept od mé kamarádky, samozřejmě s jejím svolením.
A pár receptů jsem prostě převedla z tepelně upravených na syrovou formu. Například celerový salát s červenou paprikou jsme před lety dělali tak, že jsme celer nakrájený na velmi jemné nudličky (jako zápalky) spařili ve vroucí osolené vodě s citronovou šťávou. No a teď použiju místo vroucí vody vlažnou vodu s citronovou šťávou, můžu přidat špetku soli (nemusím) a nudličky do ní chvíli namočím. Díky citronové šťávě dostane celer jemnější chuť a nehnědne.
Sepsané a vyfocené recepty jsou i pro další inspiraci. Někdy si je vytvořím stejné, někdy použiju jiné bylinky. Je to podle momentální chuti a nálady. Před 5 lety vyšla moje první knížka s recepty syrové stravy. (Sluneční živá strava, titul je rozebraný, pozn. redakce.) A od té doby zjednodušuji i své vlastní recepty. V knížce mám i některé složitější recepty z dob našich začátků. Většinou pro nás sloužily jako přechodová varianta mezi vařeným a syrovým.
Jaký je váš oblíbený recept?
Oblíbený recept nemám. Je to spíš o tom, čeho je období, co nám na zahradě zraje – jahody, rybízy, moruše, třešně, višně. Když zrají meruňky, vytvářím všechno možné z meruněk (placky, suším je na zimu, zamrazuji dřeň), ale hlavně je jím jen tak. Nejsladší jsou ty, které zrovna spadnou ze stromu. To se jich nemůžu nabažit. Přes léto je doba melounů, moje velmi oblíbené ovoce. To si hodně užívám. Na podzim hrušky, hrozny, jablka. No a teď je třeba doba cukýn. Máme špagetovač (spiralizér), a tak jsou často k večeři špagety na různé téma. Také mám v tomto období, i přes celou zimu ráda jablka se skořicí a zázvorem, podrobnější recept je v knížce. A občas si dělávám čokoládu.
Raw food znamená ve svém základním pojetí raw "vegan" food. Je pro vás veganství důležité i z etického hlediska?
Hlavně z etického hlediska. Možná by bylo dobré shlédnout některé z filmů o Zemi, jako je například Home (na YouTube, anglicky, pozn. redakce), kde člověk vidí mimo jiné tu šílenou mašinerii výroby masa, tu devastaci Planety, tu obrovskou spotřebu obilovin a jiných plodin na výkrm dobytka. To množství by zachránilo všechny hladovějící na Zemi před smrtí hladem.
Když je na vývěskách řeznictví napsáno "čerstvé maso", tak tomu hodně lidí věří. Napadá mě, jak dokážou být lidé zmatení a zmanipulovaní. Co čerstvého je na rozkládající se mrtvole. Každou mrtvolu přece začnou rozkládat miliardy hnilobných bakterií a začne zahnívat, okamžitě po smrti. Vnímám, že nemám právo zabít zvíře, abych si na něm pochutnávala, ani být příčinou, proč bylo zabito. Je přece tolik zdravější a prospěšnější potravy, a hlavně lepších způsobů, jak živit svoje živé tělo.
Věra Talandová o raw food, II. díl: Jak správně živit své tělo?
01.03.2015 12:52
Živou stravou se stravujete přes osm let. Vitariánství je do značné míry i životní cesta. Můžete tu svou nějak shrnout? Jak správně vyživovat své tělo, a to po všech stránkách?
Přirozenou živou stravou se stravuji víc jak 8 let. Pomohla mi vyčistit tělo, uzdravit se z nemocí. Napřed jsem se zabývala tímto způsobem stravování jen z hmotného hlediska, co to přináší mému tělu. Vnímala jsem v přímém přenosu, jak se moje překyselené nemocné a tlusté tělo mění na štíhlé, zdravé a vitální. Nedělo se tak mávnutím kouzelného proutku, ale usilovnou každodenní prací a disciplínou. A doprovodné očisty byly někdy hodně těžké. To vše je už ale dávno za mnou.
V další etapě jsem začala více vnímat i energetickou stránku tohoto způsobu stravování, nárůst energie, vitality. Také jsem zkoumala, jak je to s vhodností potravin z jiných podnebných pásem. Když žije člověk ve vyladění s Přírodou, tak je nejjednodušší se zeptat přímo jí. Uvedu krátký úryvek z tohoto rozhovoru. Světelné impulzy Přírody se mi v hlavě překládají do konkrétních slov. Jsem v tomto rozhovoru zároveň i překladatelka. Sounáležitost s Přírodou se nedá naučit. Ani nepomůže to, že člověk má Přírodu rád a chová se v ní slušně. Člověk jí dosáhne až dostatečně vysokou úrovní vnitřní čistoty a harmonie.
Věra zahajuje dialog s přírodou:
Věra: Přírodo, jak je to s vhodností potravin z hlediska místa vypěstování?
Příroda: „Samozřejmě je ideální konzumovat potraviny co nejblíže místa, kde žijete. Jeden z důvodů je ten, že to znamená obrovskou úsporu energií i financí a nevzniká tolik odpadů, jako když se věci a potraviny převážejí sem a tam. Teď tě možná překvapí řešení. Není v tom přestat vozit věci sem a tam. Možná byste se některých věcí těžko vzdávali – za všechny třeba tolik rozšířená bavlna a výrobky z ní, rozmanité druhy ovoce... Řešení pro tuto fázi civilizace a tento problém je najít levnější a čistější zdroje dopravy, přepravy. A hlavně - omezit plýtvání! Omezením plýtvání začít.
Je výborné konzumovat místní potraviny i z důvodů, že obsahují energie míst, kde žijete, a pomohou vám s uzemněním. Ale bylo by chybné si myslet, že jen toto je správné. Jsou místa na Planetě, kde lze celoročně sklízet potraviny v široké rozmanitosti a pestrosti. V místech, kde žiješ, je však dlouhé období, kdy pro váš způsob stravování (nejen pro něj) není dostatečný výběr.
Vůbec nevadí potraviny vypěstované jinde. A to například i z tohoto důvodu – vy jako obyvatelé Země jste prožili mnoho životů na různých místech Planety. Neměl by pro vás být problém zpracovat energie z potravin celé Planety. Například když někdo žil opakovaně v teplých krajích, má v hloubce své bytosti tendence tyto kraje navštěvovat a potraviny tam vypěstované vyhledávat.
V některých extrémních stravovacích zvyklostech je přímo zakázáno konzumovat tyto sluneční plody. Není to správné. Ve vašem podnebném pásu je přes zimní období málo živých potravin. A právě konzumace potravin bez dostatku živých enzymů, vitamínů a sluneční energie vede mimo jiné často k tzv. „jarní únavě“. Sama víš, že při konzumaci přirozené stravy i v zimě obohacené o sluneční plody, žádné „jarní únavy“ nejsou.“
A ještě přidám (Věra cituje, pozn. redakce) krátký úryvek z rozhovoru o různých stravovacích zvyklostech, konkrétně o přijímání pouze energie místo hmotné potravy.
Příroda: „Stravovací extrémy, kdy se jedinci vyživují místo hmotné potravy jen pránou, tedy výhradně určitou formou energie, je pro hmotné lidské tělo nepřirozené. Vy lidé se přece jako bytosti skládáte z hmotné a duchovní části. Na běžný provoz hmotného těla, na důkladnou očistu i na obnovu svých buněk a orgánů potřebujete proto mít ve své potravě nejen vhodné pravotočivé energie, ale také hmotné složky výživy. To všechno vám planeta Země i já nabízíme v pestré paletě chutí, vůní i barev.
Bez hmotné výživy se běžný člověk ve svém životě dlouhodobě neobejde. Nahradit přirozené životní postupy něčím
zcela vychýleným, to je doména magie, magických technik a postupů. A že je v pozadí za takovým způsobem stravování energetické parazitování takových jedinců na mnoha dalších lidech a bytostech, o tom už dotyční nemají ponětí.“
Věra: Děkuji, Přírodo.
Ještě jsme došli k dalším důležitým zkušenostem. Například k tomu, že určité potraviny, které mají nálepku raw, ale mají určité zpracování, nejsou úplně energeticky čisté. A je dobré je buď vynechat, nebo za ně najít alternativu. Více rozepsaná tato problematika je v úvodu mé poslední knihy.
To je další důležitá zkušenost. Ve spolupráci s Přírodou zlepšovat svoje vnímání energií za potravinami (řeším syrové potraviny, ale platí to o všech). Postupně eliminovat potraviny, které obsahují v určité míře temné levotočivé energie. A zařazovat potraviny s téměř výhradně pravotočivými světelnými energiemi. To je podle Přírody nejvyšší meta, jakou člověk může ve stravování na Planetě dosáhnout.
Ani samotná syrová strava, která sice hodně zmůže, nestačí zvládnout vše. Je velmi důležité denně si čistit čakrový energetický systém cvičením Pěti Tibeťanů (v původní verzi s novým doplněným 6 cvikem, ne však tím, který je v knize Petra Keldera). Cvičila jsem 15 let jógu a 10 let tajči. Samozřejmě to určité výsledky mělo, ale zablokovalo mi to cestu vlastního světelného vzestupu. Nemohla jsem frekvenčně vystoupat na úroveň, na které funguje Planeta, Příroda, a další světelné sféry a bytosti. Tato cvičení jsou totiž napojená na určité temné systémy, které jsou navíc založené na manipulaci a ovládání energií. Cvičení Pěti Tibeťanů (v původní verzi) toto napojení na temné systémy nemá. Jeho vyzařování je čisté pravotočivé, bez známek manipulace. Navíc je podporované světelnými energiemi z vyšších sfér nad naším Vesmírem. Různě upravené verze tohoto cvičení už určitou manipulaci obsahují. Pro zdraví člověka a jeho světelný vzestup je velmi důležité, aby čakry pracovaly optimálně.
Věra Talandová o raw food, III. díl: O inspiraci a spolužití na Planetě
01.03.2015 12:51
Vedete hovory s Přírodou, bavíme se o energiích... Je vůbec něco, co vás dokáže naštvat?
Dokáže. Žijeme tady na Planetě, která je nám domovem. Díky Přírodě máme obživu. A většina lidstva se chová k Přírodě a Planetě nadřazeně, což je neomluvitelné. Někteří lidé si myslí, že vše vyřeší neodhazováním odpadků. A někteří hromadně meditují a pak posílají Planetě energie, lásku. Či provozují nějaké další magické praktiky nebo rituály. A myslí si, že dělají něco pro záchranu Planety i lidstva. Planeta to však vnímá jako násilné a nevyžádané. Jako manipulaci s energiemi. A manipulace zůstává manipulací (a je povahy temné), i když to manipulující myslí dobře. Sám většinou ze své nízké úrovně pohledu nerozpozná co se při tom děje.
Žijeme v podstatě v matrixové realitě. Jsme manipulováni, ovládáni a vše je často neuvěřitelně zakamuflované. Je nad námi takový matrixový poklop. A jedině svou vnitřní čistotou, svým vyladěním, svým světelným vzestupem se můžeme dostat do nadhledu, nad něj. A vidět vše jasněji. Zajistit si přístup k čistým pravdivým informacím. Žádné pozemské spolky ani systémy nám toto neumožní, naopak si nás chtějí udržet. Jsme pro ně důležitý zdroj energie a poslušnosti a díky tomu se mohou nejen udržet, ale i sílit.
Co je podle vás v životě nejdůležitější?
Žijeme ve světě energií, kde je vše vzájemně propojené a vše má vliv na všechno. Maličkosti energeticky slabé mají vliv slabý. Silné záležitost vliv silný. Mnoho věcí už nám neslouží, nepodporuje naše zdraví ani čistý život. Používání nevhodných a škodlivých věcí a praktik v našem životě vede postupně k devastaci, destrukci, ke zkáze. Směřování lidstva je tragické. Lidé řeší svoje životní problémy různými cestami. A myslí si, že cest je mnoho. V podstatě je však jen jedna – změna životního stylu.
Je velmi nutné změnit zásadní životní postoje. Změnit svůj život směrem k vyšší vnitřní čistotě. To je cesta správným směrem. Vyčistit si vlastní život. Pak se díky vnitřní čistotě a vyladění člověka začne čistit i jeho okolí. To považuji za nejdůležitější. Aby vůbec lidstvo mohlo mít lepší budoucnost. I když to často znamená opustit celoživotní zajeté koleje, někdy spíše hluboké brázdy.
Jak bude pokračovat vývoj naší civilizace?
Toto je velmi důležité téma pro nás všechny a tak věnuji odpovědi více prostoru. Hodně lidí by chtělo dělat velké věci, pomoci Planetě. Těžko přitom přijímají představu, že to nejlepší co mohou udělat, je každodenní mravenčí
vytrvalá práce na svém vnitřním vyladění, na čistotě svého života. Pokud lidé půjdou proti Přírodě a Planetě nemohou zvítězit. Temné a parazitující formy života, praktiky a skutečnosti naznačují, kam až to lidstvo dopracovalo. Ničíme si prostředí, které je naším domovem. Ničíme sami sebe.
Nemůžeme donekonečna zbaběle utíkat od té spousty práce, kterou jsme sem přišli vykonat. Musíme vyčistit chaos a nepořádek ve vlastním životě (myšleno i z hluboké minulosti, z karmických vrstev). Nepomohou nám polovičatá řešení. Ani úniky do jiných dimenzí. Všechny očisty, ať už současné existence, tak vyčištění karmických vrstev z minulosti jdou provést jen ve hmotné rovině Planety.
Chceme-li získat čistotu a cokoliv ve svých životech očistit, nemůže to být pomocí jedů, temnoty, špíny, lží, kamufláží, podvodů, ovládání druhých a manipulací s nimi. Ale čistou formou, čistými prostředky. Aby dosažená čistota zůstala trvalá, je nutné tyto čisté prostředky i nadále v životě používat. Jedině čistou cestou, vlastním světelným vzestupem má člověk šanci nad temnými lidmi, systémy, parazitujícími formami života a nemocemi zvítězit. A tím pomoci životu na Planetě. Proto je tak důležitý každý probuzený člověk. Ale ne ve smyslu starých překonaných duchovních „pravd“, tolik rozšířených na Zemi. Zamysleme se, kam až nás tyto „pravdy“, tato učení starých časů a starověkých civilizací dovedly. A přesto znovu těmto informacím důvěřujeme, obdivujeme překonané filozofie, necháme se znovu zasvěcovat do starověkých učení, připojujeme se k systémům, o kterých nemáme ponětí, jak fungují a co všechno obsahují, jak nás vysávají a manipulují s námi.
Čistoty a vyladění dosáhneme novou cestou, ne tou, která tolikrát zklamala. A dovedla předcházející lidstva, civilizace k úpadku a katastrofám.
Jsou stovky drobných denních činností a je vhodné se nad každou zamyslet. Jestli touto činností nebo přípravkem, který při tom využívám, škodím Planetě a Přírodě a jak moc. Nebo jí prospívám. A ty škodlivé činnosti začít jednu po druhé měnit. Je velmi důležité co nejdříve začít. A nenechat si nikým ani ničím řídit život. Počínaje reklamami, lživými informacemi, nesmyslnými institucemi, kde jsou jediným kriteriem co největší zisky a moc. Všichni se tváří, že vědí, co je pro náš život nejlepší. A je velká škoda, že málo lidí má odvahu si dovolit žít podle vlastního přesvědčení. A ne jako ovce ze stáda.
Nedokážeme si vůbec představit a domyslet, co za spoušť vychází z našich domovů. Ze všech těch mycích, čistících, pracích a zkrášlovacích prostředků. I ze všech tělem vyloučených léků. Zkusme se zamyslet nad denní, týdenní, roční spotřebou jednotlivce a vynásobit to lidstvem. Lidská populace doslova chrlí tuny odpadků a jedů. Přehodnoťme vlastní spotřebu a buďme příkladem pro ostatní.
Tak, jak je důležité se zamýšlet nad každou používanou věcí a odhozeným odpadkem, je ještě důležitější se zamýšlet nad každou svou myšlenkou, slovem a činem. Jestli to, co vytvářím v této rovině energií, škodí mě, jinému člověku, jiné bytosti, Přírodě, Planetě, Vesmíru. Nebo jim to naopak prospívá. U škodlivých myšlenek zvážit, zda je nutné je vyslat do světa a posílit tím temnotu nebo bude lépe hned v zárodku tuto vznikající negativitu rozpustit, ne však vlastní manipulací s energiemi. Na tomto rozpouštění můžeme spolupracovat s energiemi Přírody, Planety…. Je to pro ně radostný úkol. Na nás ale spočívá uvědomování si, jakou povahu má to, co vytváříme.
Znamená to pro nás žít vědomě, vnímat, co teď a tady děláme. Být bdělí. Budeme-li usilovat o čistý a etický styl života, bude se zvyšovat i naše vnitřní čistota a vyladění. A s vyšší vnitřní čistotou a vyladěním už bude jednodušší a lehčí vnímat, jak vlastně žijeme. Budeme se postupně dostávat do určitého nadhledu. A z nadhledu lépe vidíme i vnímáme.
Vyplývá z toho fakt, že zpočátku musí nastoupit naše odvaha, a touha vést čistý a etický život. Někdy není jednoduché rozpoznat, jaký energetický náboj má myšlenka. Z pozice ega ji často vnímáte jako dobrou a nám prospěšnou. Uspokojí nás to a už ji nepodrobíme zkoumání, zda je prospěšná (nebo alespoň neškodí) druhým lidem, ostatním bytostem, Přírodě, Planetě…
Pokud myšlenky, slova a činy hodnotíme z pozice ega, nikdy se nedostaneme svým vnitřním vyladěním vysoko. A výsledek takového vnímání z pozice ega jsou myšlenky, slova a činy, které často svými negativními až temnými energiemi znečišťují nás, náš životní prostor, mají negativní vliv na ostatní lidi a bytosti, Přírodu, Planetu. Toto energetické znečištění je pro Přírodu a Planetu ještě nebezpečnější než hory fyzických odpadků. Nepříznivé levotočivé energie totiž nahrávají temným silám, posilují je a umožňují jim držet svoje pozice. Je proto nutné, abychom se my lidé, naučili vnímat to, co vytváříme na úrovni myšlenek.
Protože nevědět, co vytvářím, to je prakticky jako podporovat temnou stranu. Vědět to a nic s tím neudělat je ještě horší. Spousta lidí si uvědomuje, co vytváří. Jsou ale příliš slabí, líní, nepřebrali za svůj život zodpovědnost, tu přenáší na ostatní. Raději se nechají vést. Ať už nějakou církví, politickou stranou, zdravotnickým systémem, reklamami. Jsou potom v životě neustále vláčeni, nespokojení i nešťastní, protože jejich nitro touží po něčem úplně jiném. Ale oni ze své hmotné pozice buď volání neslyší, nebo slyšet nechtějí.
Mnoho lidí si myslí, že eticky žijí, přitom však používají ve svém životě nevhodné praktiky, jako je násilné vedení energií u různých cvičebních systémů, zdokonalují svou schopnost zacházet (manipulovat) s energiemi, aniž by vnímali, co tím způsobují. Používají nevhodné pomůcky magicky ovlivněné, připojují se pomocí zasvěcení nebo různých náboženství k magickým systémům, o kterých nemají tušení, jak fungují. Používají různé způsoby ovládání a manipulace myšlenek. Na jemně hmotné úrovni manipulují s lidmi, ovládají je, tahají z nich energie. Toto vše lidstvu i Planetě škodí.
Přibývá však i jedinců, kteří pochopili, tragické směřování lidstva, do kterého se dostalo vlastní vinou právě tím, jak žilo dosud. A začali pracovat na vlastním světelném vzestupu, který časem dovede člověka k odlišnému fungování. Zároveň vysoká vnitřní čistota a vyladění na čisté světelné frekvence jsou předpokladem toho, aby se mohly více otevřít regenerační systémy těla.
Nový vývoj na Planetě byl už nastartován. Aby se mohlo morfické pole čistého světelného vývoje posilovat, je potřeba, aby dostatečný počet lidí začal opravdu eticky žít. Potom by to pro zbytek lidstva bylo jednodušší. Je to jako fenomén sté opice. Pokud by byl dostatečný počet lidí na světelném vzestupu, mohl by nastat vývojový skok. To vše je ale otázka vývoje. A zodpovědnosti každého z nás. Sama Příroda nám k tomu vzkazuje: „Chcete-li aby budoucnost Planety byla příznivější, začněte žít čistě a eticky a neuhýbejte ze svojí čisté cesty na žádné z úrovní.“
Na závěr této odpovědi připojím odkaz na stránky Nové duchovní cesty, kde se několik nezávislých jedinců podělilo o své zkušenosti s očistou svých životů, s karmickou očistou, s tím jak vůbec začít svůj světelný vzestup. Co udělat pro to, abychom byli vůbec schopni se vyladit na vysoké světelné frekvence obřích bytostí, jako je Příroda, Planeta, …, souznít s nimi, dokázat s nimi komunikovat. Jak vůbec dosáhnout toho, aby člověk dokázal vnímat světelné impulzy, které ho mohou vést, přinášet mu pravdivé odpovědi na jeho otázky z vysokých čistých sfér. Aby se nemusel spoléhat na informace pokřivené lidmi, věky a temnými systémy.
A v článcích 29 A a 29B jsou informace o cvičení Pět Tibeťanů a jak je správně cvičit. A na stránkách je i vysvětlení jaký je rozdíl mezi levotočivými temnými energiemi a pravotočivými světelnými energiemi.
Některé články vysvětlují problematiku nevhodných energií v určitých zpracovaných syrových potravinách.
Ještě bych ráda připojila odkaz na knihu Jiřího Nováka Cesta za hranice hmotného světa, kde čtenář najde informace, jak v současnosti vypadá hmotná i duchovní situace na Zemi, k jakým změnám dochází, co je důležité vědět pro další vývoj nejen na Planetě. Tyto informace pocházejí z vysokých světelných úrovní, kam se v minulosti lidstvu nepodařilo dostat. Tyto úrovně byly dosud pro člověka nedosažitelné.
K tomuto tématu bych ráda odkázala na knihu Jiřího Nováka - Cesta za hranice hmotného světa.
Působíte mezi svými květinami na velké zahradě velice vyrovnaným a spokojeným dojmem. Jak definujete šťastný život?
Definovat šťastný život, to je otázka pohledu, vnitřního nastavení. Například dva lidé s podobnými životními podmínkami mohou život vnímat úplně jinak. Jeden žije šťastný život, druhý je věčně nespokojený. Je to jako příběh o sklenici vody napůl plné nebo napůl prázdné. Do všech těchto pohledů zasahuje ego.
Je samozřejmě jednodušší žít v dostatku a být zdravý. Ale ani tak to nemusí znamenat, že je člověk šťastný. Myslím, že je to proto, že je závislý na ostatních lidech, na systémech, kteří ho ovládají, manipulují s ním, využívají ho. A on nemá odvahu s tím něco udělat. Jeho nitro touží po svobodě, ale člověk se bojí vzdát zajetých kolejí. Opustit svoje „jistoty“, které už ho nikam neposunují. Jde po vyšlapaných cestách svých, svých předků, celého lidstva, nechává se vést. Tím se vývoj k lepšímu neposune. A my jsme sem přišli s určitým úkolem. Cítíme, že někde ta informace je. Ale neumíme se k ní dostat. A tak děláme plno zbytečných a neužitečných věcí (to v lepším případě), které nepomáhají ani našemu vývoji, natož lidstvu na Planetě. Věříme lidem, kteří si na pravdu jen hrají.
Pokud do svého života přijmeme čisté světelné zásady, začneme svůj život čistit, dostaneme se do nadhledu, do vyladění s Přírodou, Planetou, Vesmírem, a výš, jsme schopni s nimi komunikovat. Poznáváme svoje úkoly. Náš život dostává smysl. Děláme v životě užitečné věci. Svou čistotou a vyladěním pomáháme novému vývoji nejen na Zemi. V tomto bodě víme, že jsme spokojeni. Nezávisle na lidech a okolnostech. Dokážeme rozlišit hry ega a nepodléhat jim. Dokážeme vnímat světelné impulzy, které nás mohou vést.
Anketa
Byl pro Vás tento text přínosem? Ohodnoťte prosím známkou od 1 (nejlepší) do 5 (nejhorší).
-
171
-
24
-
26
-
25
-
30
Celkový počet hlasů: 276